Witajcie, natknąłem się na ciekawy artykuł. Otóż my tutaj przeważnie ważymy produkty przed obróbką termiczną i wyliczamy wartość posiłku na podstawie wagi przed przygotowaniem. Natomiast po obróbce termicznej dane te mocno się różnią. Weźmy przykład piersi z kurczaka, która jest podstawą naszych diet. Pierś kurza przed obróbką waży 100g i ma [...]
Witam! Zakupiłem diete na sfd.pl(koszt 25zł ;/ ) niestety nie mam pojecia jak sam ułozyc. Jest to dieta, która ma na celu zmniejszenie ilości niechcianego przeze mnie tłuszczu. Waga: 92kg, wzrost 186cm, w pasie 98cm, biceps- 34cm. Prosze o ocenę. Wartości odżywcze: B: 220g W: 200g T: 70g I posiłek 60g płatków owsianych + 200ml mleka/50g [...]
Witam! Mam parę pytań do was, ale poprzedzę to opisaniem mojego problemu, mianowicie jestem na redukcji od końca czerwca. Waga szła w dół, szła, szła i nagle stop, nie chce się ruszyć. Schudłem z 115 do 105 kg. Mam 21 lat 189 cm wzrostu. Aktualnie jem 2200 kalorii (35% białka, 45% węgli, 20% tłuszczy). Mój staż na siłowni to około 2,5 roku licząc [...]
Witam! Mam parę pytań do was, ale poprzedzę to opisaniem mojego problemu, mianowicie jestem na redukcji od końca czerwca. Waga szła w dół, szła, szła i nagle stop, nie chce się ruszyć. Schudłem z 115 do 105 kg. Mam 21 lat 189 cm wzrostu. Aktualnie jem 2200 kalorii (35% białka, 45% węgli, 20% tłuszczy). Mój staż na siłowni to około 2,5 roku licząc [...]
Witamina C jest lepiej poznana i częściej stosowana niż wszelkie inne preparaty witaminowe. Dla wielu ludzi jest synonimem zdrowia i energii życiowej. Jednym słowem - ma same plusy. Czy jest tak naprawdę? Historycznie witamina C związana jest ze szkorbutem. Pierwsze objawy niedoboru witaminy znajdują się już w egipskich papirusach pochodzących z [...]
Witam szukałem na forum, i dokładnie tego samego nie znalazłem to dam tu te info może ktoś z korzysta Info jest z takiej karteczki która wziąłem z mojego wioskowego szpitala :D "IG-index glikemiczny klasyfikuje produkty zywnościowe na poziom cukru we krwi czystej glukozy, której IG = 100 na wartość IG produktów spożywczych wpływa -rodzaj [...]
wykupilam diete od pewnej osoby znanej ktora ma wielkie doswiadczenie w bodybuilding zaplacilam za nia 300zl stosowalam ja ponad 3 tyg i zadnych rezultatow nie wiem czy ta dieta jest dobrze zrobiona i potrzebuje waszej pomocy.. jestem kobieta o wymiarach wzrost 158 cm waga 69 kg lat 30 budowy ciala jablko gdzie tluszcz sie odklada w gornych [...]
Wszystko o węglowodanach. 1. Czym są węglowodany? Węglowodany ( nazywane też cukrami, bądź sacharydami) są organicznymi związkami chemicznymi składającymi się z atomów węgla, wodoru i tlenu, stąd właśnie pochodzi ich nazwa. Znajdują się we wszystkich powszechnie występujących roślinach: zbożach, ziemniakach, roślinach strączkowych, owocach, a [...]
Często widzi sie pytanie - gotowac czy nie gotowac? Jeszcze częściej widzi się - nie gotowac (!),tylko na surowo - bo wiadomo nie od dzis że wszelka obrobka termiczna pożywienia skutkuje stratami cennych witamin, minerałów i jakze cennego białka. strawność pokarmu -> stopień, w jakim podstawowe składniki pożywienia mogą zostać rozłożone w [...]
Czy czosnek będzie wkrótce przepisywany na receptę? Ostatnio pojawiła się kolejna naukowa publikacja zachwalająca cudowne właściwości tej pospolitej rośliny. Badacze, tym razem chińscy, odkryli, że jedzenie surowego czosnku może zmniejszyć niemal o połowę ryzyko raka płuc. Liczne wcześniejsze analizy udowodniły, że czosnek zapobiega [...]
W okresie poposiłkowym głównym regulatorem metabolizmu białek mięsniowych jest insulina, jak i poziom/dostępność aminokwasów. O aminokwasach była juz mowa m.in. w tych badaniach: http://www.sfd.pl/Leucyna__stymuluje_syntezę_białek_i_reguluje_poziom_cukru-t695397.html [...]
1. zbyt długa obróbka termiczna podwyższa IG węgli (jak to dokładnie jest dokładnie o ile sie podnosi i czy wzrasta kalorycznosc 2. czy zbyt długa obróbka termiczna protein wywołuje jakies zmiany?? narazie tyle miałęm jeszcze kilka zadam je potem
Witam! Tradycyjnie: googlowałam i używałam szukajki na sfd. Przepraszam serdecznie, jeśli było plus witam (pierwszy post). Zaznaczam, że konto jest może świeże, ale forum przeglądam z różną częstotliwością od kilku miesięcy. Dziękuję, bo nauczyliście mnie zdrowo jeść! A teraz sedno sprawy: od kilku tygodni zastanawia mnie kwestia obróbki [...]
Od jakiegoś czasu męczy mnie urozmaicenie jadłospisu produktami bogatymi w kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. Ogólne zalecenie proporcji kwasów tłuszczowych to np. 1:1:1 (czy np. o-6:o-3 5:1 do 1:1), jednak nie uwzględnia ono suplementacji różnymi kwasami tłuszczowymi. Wg. literatury i danych które zebrałem, najistotniejszymi (tj. powodujące [...]
Czym uzupełniać niedobory witamin w diecie autor: Elżbieta L. Anuszewska W produktach codziennej diety zawarte są związki, które w znaczący sposób wpływają na zdrowie, przyczyniają się do długości i jakości naszego życia. Nazwane przez Funka witaminami (vitae amina - amina życia) do tej pory określane są tą nazwą. Dostarczane z pożywieniem w [...]
Witam .Chciałabym żebyście udzielili mi pomocy i ocenili mój trening i ówczesną dietę .Dodam , ze jest to dieta redukcyjna mam 170 i 58 kg ,ale przydałoby się u mnie zrzucić tłuszcz bo wyglądam jak "skinny fat"- wiotkie ciała ,nie jakaś strasznie wysoka waga ,ale większość według mnie mojego składu ciała stanowi tłuszcz.Dieta jest bardzo [...]
Zwycięska praca w konkursie noworocznym autorstwa Martainna. Bardzo szybki rozwój technologiczny XX i początku XXI wieku nie ominął również kwestii żywienia. Rozwój ten przyniósł ze sobą wiele korzyści, ale też i bardzo wiele zagrożeń wynikających ze stosowania różnego rodzaju polepszaczy, zamienników, czy też substancji mających zapewniać wyższą [...]
Ciekawy artykul, chociaz niespecjalistyczny, na temat pozywienia z tak zwanej "niższej pólki". Ogolny wniosek: zbyt oszczedny traci wiecej Najtańsza mielonka wieprzowa w Polsce jest z kurczaków. Najtańszy syrop malinowy nie ma ani jednej maliny Czy to w ogóle ważne co się je? Trzeba jakoś wyżywić miliardy ludzi na świecie. Kupujemy tanio, [...]
Postanowiłem napisać ten art. gdyż czytając książkę o Żywieniu człowieka bardzo mnie zainteresował ten temat. Nie zdajemy sobie sprawy ile tak naprawdę traci pożywienie podczas obróbki i przechowywania. Praca w większość oparta na autorach Roman Cichon i Lidia Wądołowska. Duża część produktów przeznaczonych do spożycia jest poddawana procesom [...]
Witam stworzyłem taki artykuł o diecie co i jak.Informacje są z różnych zródeł jeśli coś jest zle napisane prosiłbym żeby to napisał to poprawie. Może komuś się przyda ten artykuł. Jeśli się nie bedzie podobał albo jest zły to prosze moderatora o skasowanie tego tematu z góry dziękuje. Dieta na mase Chciałbyś zdobyć dodatkowe kilogramy miesni(jak [...]